UYARILAR
UYARILAR

Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık'ta başlıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yolcu ve yük taşımada kullanılan ticari araçlara getirdiği kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık Pazar gününden itibaren başlayacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı geçen yıl 8 Kasım tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik ile ticari araçlara 1 Aralık-1 Nisan tarihlerinde kış lastiği takma zorunluluğu getirmişti.

Buna göre, ticari araçlar Pazar gününden 1 Nisan'a kadar zorunlu olarak kış lastiği takacak. Ticari araçlara kış lastiği denetimi bakanlığın yetkilendirdiği bakanlık personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılacak. Görevliler, kış lastiği takmayan araçların ruhsat sahibi adına 500 lira idari para cezası tutanağı düzenleyecek. Araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmesine izin verilecek.

Ayrıca taşıma sınırı üstünde yolcu alanların, haklarında düzenlenen idari para cezasının ardından tüm sorumluluk ve giderler araç işletene ait olmak üzere fazla yolcularını en yakın yerleşim biriminde indirmeleri gerekecek. Yük taşıyan araçların ise azami yük ağırlığının yüzde 20’den fazla aşılması durumunda, fazla yükünü Karayolları Trafik Kanunu'ndaki esaslara uygun hale getirmesinin ardından yola devam etmelerine izin verilecek.

Bakanlığın hava şartlarının durumuna göre bu süreyi bir ay uzatabilme yetkisi bulunuyor. 

 

 

Bir Okul Taşıtında  

Işıklı DUR işareti bulunmalıdır. Bu işaretin, öğrencilerin araca inmeleri ve binmeleri sırasında yakılması ve inip binmeleri tamamlanıncaya kadar yanar durumda bulundurulması gereklidir. Işıklı DUR işareti yakıldığında arkadan gelen bütün araçların durması zorunludur.

Okul taşıtlarına fazla öğrenci binmemelidir. Yolculuk edecek herkes için mutlaka oturacak yer bulunmalıdır.

Bir okul taşıtında AYAKTA YOLCULUK EDİLMEMELİDİR. Okul taşıtları gidiş geliş saatlerine ve okul tarafından belirlenen taşıma programına uygun olarak çalışmalıdır. Bir okul taşıtında araç içi düzeni sağlamak ve araca iniş ve binişlerinde öğrencilere yardımcı olmak üzere ya bir rehber öğretmen ya da bu işle görevli bir görevli bulunmalıdır.

Bir okul taşıtında öğrencilerin yetişebileceği camların ve pencerelerin güvenli ve sabit olması gereklidir.

 

 

Okul Servislerine Her Öğrenci İçin Emniyet Kemeri Zorunluluğu Getirildi.

Okul servis araçlarına yeni düzen getirildi. ''Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Taşımalı eğitim dışındaki servis araçlarını kapsayan yönetmelikle, önceki düzenlemeden farklı olarak getirilen uygulamalar şöyle: -Araçların arkasına konulan ''okul taşıtı' yazısı reflektif olacak. -Aracın iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmayacak, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanacak. (Bu hüküm 3 ay sonra yürürlüğe girecek) -Araçların bakım ve onarımları 6 ayda bir yapılacak. -Servis aracı 10 yaşından küçük olacak. (Bu hüküm 4 yıl sonra yürürlüğe girecek) -Araçta, gerektiği hallerde ilgili meslek odası, okul veya öğrenci velileriyle haberleşebilmek için telsiz veya mobil telefon bulundurulacak. -Taşıtlarda her öğrenci için bir emniyet kemeri olacak. -Taşıtlardaki görüntü ve müzik sistemleri, taşıma hizmeti sırasında kullanılmayacak. -Servis hizmeti sırasında taşıta öğrenciden başka yolcu alınmayacak. -Taşıtta bulunması zorunlu rehber personel 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olacak. -Taşıt sürücüsü ve rehber personel, uyuşturucu madde, ırza geçme, kadın, kız ve çocuk kaçırma, fuhşa teşvik, şarhoşluğu alışkanlık haline getirme suçlarını işlememiş olacak. Bu suçları işleyen kimseler, affa uğrasalar dahi taşıt sürücüsü veya rehber personel olamayacak. -Şöförlerin, ayrıca, asli kusurlu ve bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazasına karışmamış olması gerekiyor. Alkollü araç kullanma ve hız kuralını ihlal nedeniyle sürücü belgeleri birden fazla geri alınmış olanlar da şoförlük yapamayacak. KİRALAMA KOMİSYONU Yeni yönetmelikle, okul servis araçlarının kiralanması işlemi de kurala bağlandı. Buna göre, okul servis araçları, her yıl okul-aile birliği yönetim kurul başkanın başkanlığında, okul-aile birliği yönetim kurulunca belirlenecek bir temsilci, okul aile birliği yönetim kurulunca tespit edilecek 4 veli, okul koruma derneği yönetim kurulunca belirlenecek bir temsilci ile varsa okul eğitim vakfı yönetim kurulunca belirlenecek bir temsilcinin katılımıyla oluşturulacak bir komisyon tarafından kiralanacak. Öğrenci velileri, istemeleri halinde, çocuklarını herhangi bir okul servis aracı işleteni ile anlaşarak da taşıtabilecekler. 

 

 

SRC Belgesi

Yurtiçinde okul servisi, personel taşımacılığı, şehir içinde dolmuş ve ticari taksi kullanan, belediye otobüsü, şehirlerarası arizi ve düzenli sefer yapan sürücüler Src 2 belgesi almak zorundadırlar.Src 2 belgesi alan sürücüler kullandıkları araç türüne göre sürücü ehliyetine sahip olmaları gerekmektedir. Örneğin 14 kişiye kadar koltuk kapasitesine sahip bir aracı kullanack sürücülerin b,c,d ve e sınıfı sürücü belgelerinden birine sahip olmaları gerekmektedir. Kapasitesi 15 kişiden fazla yolcu taşıyan araçları ise sadece e sınıfı sürücü ehliyetine sahip olanlar kullanabilir. Ticari aracı yalnız başına src belgesi ile kullanılamaz. Mesleki yeterlilik belgesi ile birlikte sürücü ehliyeti ve psikoteknik değerlendirme raporunun da bulunması gerekmektedir.